Blog - strokovnjak svetuje
Količina:

0


Znesek:

0,00

Blog

Predstavitev

Aja Vesna GinovskaSem diplomirana slikarka, ilustratorka, likovna ustvarjalka, predavateljica barvnih študij, soavtorica prve slovenske erotične pobarvanke za odrasle reAdult reColoring reBook, samooklicana strokovnjakinja za barvanje in še marsikaj.

ČASOVNICA

SPREMLJAJ NAS

STABILO MIX

22. maj 2017

Projekt tega tedna bo spet malce odštekan. Nastavila sem si izziv, ki se navezuje na prejšnji zapis, ker sem »padla« na stran slikarstva in ne želim izpustiti čopiča. Poleg STABILOaquacolor sem vključila še: voščenke yippy-wax, oljne pastele Trio in barvico STABILO woody 3 in 1 kožne barve. Ker trenutno posedujem samo ta odtenek Woody je bilo normalno, da ilustracija ponovno vključuje obraz in kot bomo videli, se je v kompozicijo priplazilo še več polžev.

Ko sem na akvarelni papir narisala osnovno črtno risbo s tankim črnim flomastrom, sem komaj čakala, da jo barvno nadgradim. Če spremljate te zapise, ste verjetno že opazili, da se tudi risbe med ustvarjanjem spreminjajo. Povsem običajno je, da se ilustracija med delom dorisuje, ker si spet sproti rišem pobarvanko. A ja, pa sproti jo tudi barvam.
 

 
Barvati sem začela obraz, in ko sem dvomljivo prijela woody 3 in 1 barvico ( dvomljivo  zato, ker ta kratka debela barvica res izgleda “otroška”), sem se spraševala, kako bom z njo natančno pobarvala risbo, ker takšna pač sem, natančna in ne ekspresivna ustvarjalka (no, moja vsebina je vsekakor ekspresivna, ampak pustimo to za kdaj drugič). Ko se woody dotakne podlage v hipu navduši z mehko, voščeno, bogato pigmentirano strukturo mine.

 
Pobarvano področje v naslednji fazi zmočim z akvarelnim čopičem in barva se popolno enakomerno razstopi. Celo večje ploskve sem lahko pobarvala v enem zamahu, ne da bi se pojavile nezaželene zasušene linije.

Ker ima STABILO woody debelo barvno mino, jo uporabim tudi tako, da z mokrim čopičem podrsam po njej in s tem zajamem dovolj barve. Woody je enkratno nadomestilo za akvarele v ploščicah. Komaj čakam, da si prilastim vseh 18 barvic in naprej eksperimentiram z njimi. Za ostale barvne odtenke, ki sem jih potrebovala, sem uporabila STABILOaquacolor barvne svinčnike in ti so z woodyji popolnoma kompatibilni.
 
 
Kot sem si zadala nalogo že na začetku, sem morala zares uporabiti še voščenke in oljne pastele STABILO. Če voščena risala uporabimo v kombinaciji z akvarelom lahko dobimo zelo zanimive efekte. Namreč področje, ki je obarvano z voščenko, naredi na papirju film, na katerega se akvarelni nanos ne prime. Ta efekt sem izrabila tako, da sem z voščenko pobarvala detajl, ki sem želela da izstopi, doda akcent površini. To lahko opazite na fotografijah kot najbolj “žareče” detajle oziroma svetlobne poudarke, na primer pri vijoličnih pramenih las z belo in pri zelenih pramenih s svetlo zeleno voščenko oziroma oljnim pastelom.
 
 
Podrobnejše preizkušanje in eksperimentiranje STABILO voščenk in oljnih pastelov bom predstavila še kdaj drugič. Na tem mestu pa vam omenjam najbolj očitno razliko med tema dvema izdelkoma. Voščenke poznamo kot otrokove prve risarske pripomočke, STABILO yippy-wax so precej prožne in njihova sled je precej barvita, naj še dodam, da se mi zaenkrat še nobena ni zlomila, tudi ko jo je mačka Djingo vrgla z mize. Oljni pasteli STABILO Trio pa za razliko od voščenk vsebujejo več pigmenta, so mehkejši in se lepo mešajo med seboj.

Moja “zmešana” tehnika me je pripeljala do takšnega rezultata, kot vidite na sliki. Meni je razmeroma všeč, recimo kot dizajn za poletno majčko.