Blog - strokovnjak svetuje
Količina:

0


Znesek:

0,00

Blog

Predstavitev

Aja Vesna GinovskaSem diplomirana slikarka, ilustratorka, likovna ustvarjalka, predavateljica barvnih študij, soavtorica prve slovenske erotične pobarvanke za odrasle reAdult reColoring reBook, samooklicana strokovnjakinja za barvanje in še marsikaj.

ČASOVNICA

SPREMLJAJ NAS

PORTRET “HUDEGA” REXA

12. junij 2017
Tole bo že deseti zapis in deseta ilustracija za Stabilo Blog ter nekakšna prva prelomnica. Za to priložnost sem si izbrala prav poseben izziv. Barvno skalo sem si omejila na vse tiste barvne svinčnike, ki se jim navadno izogibam in ostajajo v setih neuporabljeni. Gre za vse rumene, oker, in rjave barvne odtenke. Ne drži, da teh barv ne maram, vztrajam pri mnenju, da so prav vse barve lepe v določenih situacijah ter kombinacijah. Verjetno naravnih odtenkov ne uporabljam, ker ne slikam pejsažev, v mojih ilustracijah nastopajo stilizirane figure in živali, bitja v vzorčastih nerealnih prostorih. Naravo, zlata žitna polja in jesensko listje rada doživljam “v živo”. Vem da narave ne zmorem upodobiti tako popolne kot je in zato krajinarstvo prepuščam drugim.

Torej imam cel kup okrov, umber in sienn, tople in hladne rjave... In imam zvestega prijatelja od prijatelja, ki je točno v takih zlato rdečkasto rjavih barvah. Ta hip, ko zapisujem kako sem naredila njegov portret leži ob meni in me čuva.

Da sem si nabor nians še povečala, sem za tehniko izbrala neke vrste lavirano risbo in za orodje barvne svinčnike topne v vodi. Paleto barvic STABILO aquacolor sem že osvojila, ob teh pa sem preizkusila še eno funkcijo barvnih svinčnikov STABILO Original, ki sem jo v zapisu o njih zamolčala. Namreč, v tehničnih podatkih je navedeno, da so STABILO Original deloma topne v vodi. In ker sem nagnjena k preverjanju deklaracij (in temu, da stavke začenjam z “in”), sem morala to preizkusiti na lastni risbi.





Ugotavljam, da so STABILO Original zares tudi akvarelne barvice. V tej tehniki pridobi ustvarjanje z njimi nove razsežnosti, nove efekte in dodatne nijanse, kot kadar jih uporabljamo kot običajne suhe barvice. Čeprav so STABILO Original trše od STABILO aquacolor so kompatibilne, tako v suhi kot v akvarelni rabi. Vam pa priporočam, da STABILO Original ne uporabljate na že akvarelizirani podlagi, čeprav je ta že popolnoma suha. Zaradi trde mine se ne primejo dobro na podslikavo in lahko ostanejo nezaželene svetleče linije od šrafure. Za preslikave in dodatne efekte raje uporabite STABILO aquacolor. S temi lahko na suho lavirano podlago dorisujemo in nalagamo nove plasti, suhe ali mokre.






Prijatelji od prijatelja pravijo, da Rexa na sliki prepoznajo. Jaz pa sem zadovoljna, da sem odkrivala rjavo barvno skalo.