Blog - strokovnjak svetuje
Količina:

0


Znesek:

0,00

Blog

Predstavitev

Aja Vesna GinovskaSem diplomirana slikarka, ilustratorka, likovna ustvarjalka, predavateljica barvnih študij, soavtorica prve slovenske erotične pobarvanke za odrasle reAdult reColoring reBook, samooklicana strokovnjakinja za barvanje in še marsikaj.

ČASOVNICA

SPREMLJAJ NAS

“Navadne” barvice/”Resna” risba

27. marec 2017

V tem prispevku vam bom pokazala, kako lahko z nekaj potrpežljivosti in kančkom občutka ustvarimo risbo z navadnimi šolskimi barvicami. STABILO color so klasične suhe barvice, ki jih najdemo v marsikateri šolski torbi. Na voljo so v različnih setih od 12 do 30 barvic, poleg tridesetih osnovnih barv pa obstajajo še štiri fluorescentne. Čeprav sodijo STABILO color med najbolj “navadne” barvice, so zaradi dovolj širokega barvnega spektra in kvalitetnega pigmenta ter prav zaradi trše mine, dobrodošle tudi med risali profesionalcev. Mina teh barvic vsebuje dovolj pigmenta, da so barve sijoče. Lahko jih šilimo v tanko konico s katero rišemo ali barvamo detajle.

 

Ker sem sama zbirateljica, lastnica in seveda uporabnica in velika potrošnica


barvnih svinčnikov različnih blagovnih znamk, mi je pomembna tudi zunanjost posameznih barvic. Super je, da barva zunanjosti posameznega STABILO color barvnega svinčnika ustreza barvi mine. Tako v ustvarjalnem zanosu in v delovnem neredu točno vem kateri odtenek vzamem v roko. To poudarjam, ker me pri nekaterih drugih proizvajalcih moti prav to, da je barva natisnjena na    svinčniku popolnoma neustrezna dejanskemu tonu barvice in ga je pred uporabo nujno testirati.

Ilustracija morske deklice z morskimi psi je iz pobarvanke za odrasle ReAdult reColoring reBook. Tokrat za spremembo najprej pobarvam ozadje. Za to imam v setu STABILO color 30 na voljo kar pet različnih odtenkov modre, ki jih z medsebojnim mešanjem še obogatim. Lasje morske deklice so spet v oranžnih in rdečih tonih z vmesnimi poudarki neonske oranžne in neonske roza. Ribji del telesa sem pobarvala turkizno in svetlila z zelenimi. Svetlobo sem poudarila z neonsko zeleno. Morski psi, ki obkrožajo morsko deklico so tokrat  fantazijsko obdelani, poleg senčenja s sivo in črno sem dodala oranžne in vijolične barve.  


Sem še iz časov, ko je bil največji problem najti pravo barvico za polt. Tako je moja generacija ustvarjala “rumenoglavce”, le tisti, ki so potovali na tuje so bili ponosni lastniki nežno rožnate barvice. Vesela sem, da zdaj že v najbolj preprostem setu dobimo pravo barvico za kožni odtenek. V paleti STABILO color sem izbrala kožno roza 979/355, če želimo v risbi prikazati nekaj telesnosti, to dosežem z močnejšimi in nežnejšimi pritiski barvice. Za rahlo popestritev pa uporabim rožnato 979/350, svetlim pa z belo.

Še ena stran je pobarvana, tokrat s STABILO color, ki jih bom zagotovo obdržala v svoji zbirki.