Blog - strokovnjak svetuje
Količina:

0


Znesek:

0,00

Blog

Predstavitev

Aja Vesna GinovskaSem diplomirana slikarka, ilustratorka, likovna ustvarjalka, predavateljica barvnih študij, soavtorica prve slovenske erotične pobarvanke za odrasle reAdult reColoring reBook, samooklicana strokovnjakinja za barvanje in še marsikaj.

ČASOVNICA

SPREMLJAJ NAS

BARVNI PRAH

18. april 2017
Nov projekt in še ena kombinirana tehnika. Postavila sem si izziv. Ilustracijo Ofelije iz pobarvanke ReAdult reColoring reBook sem barvala s Stabilo Pointi in Peni ter multifunkcijskimi STABILO CarbOthello barvnimi svinčniki. Uporabila sem pastelno funkcijo slednjih. Pastelov že leta nisem uporabljala, čeprav je bila to ena prvih slikarskih tehnik, ki sem jo uporabljala v srednji šoli za oblikovanje.

Na voljo imam set CarbOthello 36 kredno pastelnih barvic. Za razliko od običajnih suhih pastelov sem nad temi navdušena, ker se mehko, pudrasto suho mešajo med seboj in ne praskajo podlage.
Priznam, da sem bila rahlo skeptična, saj se pastelnih barvic že dolgo izogibam.
CarbOthello pa so me s svojim prožnim pigmentom presenetile, saj so mi omogočile ustvariti lep odtenek kože, ki sem ga lahko senčila, kakor da nanašam make-up. Barvala sem na gladek papir, ki navadno ni primeren za pastele, vendar so se STABILO CarbOtello dobro prijeli podlage, ko sem jih zabrisala s prstom in odpihnila odvečen prah. Tako da fiksiranje s sprejem dejansko ni bilo potrebno. Ta podatek mi je delo močno olajšal, saj mi ni bilo več potrebno strogo načrtovati barvanja. Fiksiranje bi zahtevalo previdnost, ker bi to razlilo dele, ki sem jih nameravala barvati s flomastri.  

Želim pokazati, da tudi pri barvanju lahko kombiniramo različne risarske pripomočke ter tako širimo svojo kreativnost.

Popolni odtenek kože dosežem z barvicami CarbOthello, ki omogočajo suhe pudraste poteze, kot bi uporabljala oglje. Posamezne odtenke med seboj lahko mešamo in nežno zabrišemo prehode. Dodatna lastnost, ki pa je pri tem poskusu nisem uporabila, je delna topnost v vodi. Stabilove CarbOthello barvice so tudi akvarelne, s tem da konture (obrisi) ostanejo vidni. Sijajne rezultate lahko dosežemo tudi na temnih podlagah in na finih papirjih. Te dodatne možnosti uporabe CarbOthello bom predstavila ob drugi priložnosti. 
Pigmenti v barvicah CarbOthello so visoke kvalitete, barve imajo sijaj in so prekrivne ter obstojne. Pomemben podatek je tudi ta, da je šiljenje enostavno, les, ki objema mino je odporen in mina ni drobljiva. Jaz sem uporabila kar šilček za make-up.

Za barvo kože so bile uporabljene: titan bela Stabilo CarbOthello 1400/100, kožni ten 1400/681, slonokoščena 1400/105, karmin rdeča 1400/311 in temna karmin rdeča 1400/325, za ozadje pa magenta 1400/335, svetlo vijolična 1400/365, ki sem ju svetlila z belo in kožnim odtenkom.

Drobni detajli so pobarvani z Stabilo Point pisali, malce večje površine pa s Stabilo Pen.



Tokrat sem izbrano ilustracijo pobarvala z barvami iz toplega barvnega spektra. Uporabila sem oranžne, rdeče in vijolične tone. Na fotografijah pa lahko opazite tudi različico v hladni modro-zeleni barvni skali. Katera vam je bolj všeč?