Blog - strokovnjak svetuje
Količina:

0


Znesek:

0,00

Blog

Predstavitev

Aja Vesna GinovskaSem diplomirana slikarka, ilustratorka, likovna ustvarjalka, predavateljica barvnih študij, soavtorica prve slovenske erotične pobarvanke za odrasle reAdult reColoring reBook, samooklicana strokovnjakinja za barvanje in še marsikaj.

ČASOVNICA

SPREMLJAJ NAS

MORSKI NAVDIH

8. maj 2017
Raztegnjeni prvomajski prazniki so bili idealna priložnost za otvoritev sezone ustvarjanja na prostem pod pretežno sončnim morskim nebom. Že kakšno leto dni me na vsakem večdnevnem odmiku iz Ljubljane spremlja avtorska pobarvanka za odrasle ReAdult reColoring reBook in barvni svinčniki. Tokrat so to STABILO Original, ki sem jih testirala v zadnjem tednu. Seveda sem firmo Stabilo poznala še predno sem začela sistematsko preizkušati njihove proizvode, sem pa znanega Stabilovega laboda povezovala z izključno šolskimi pripomočki ter nisem poznala njihovega profesionalnega risarskega programa. Kot ste prebrali v preteklih zapisih so me navdušile “otroške” barvice STABILO Trio thick, ki bodo za vselej ostale v moji zbirki “top” risarskih pripomočkov.

Za barvanje sem izbrala še en morski motiv, še eno morsko deklico iz pobarvanke tandema Remake Invasion, resda klišejsko ampak enostavno paše v trenutni ambient.

Set 24 barvnih svinčnikov STABILO Original mi je nudil zadosten nabor barvnih odtenkov in je hkrati logistično optimalna risarska oprema za iskanje primerne premične lokacije za risanje v naravi. Podlaga za risanje, ilustracija (stran iz pobarvanke), 24.barvic STABILO Original in navaden šilček, je bilo vse kar sem potrebovala. Delavno mesto se je lahko v trenutku prestavilo v senco ali pa se umaknilo pred nalivom.

STABILO Original so tanke suhe barvice z malce tršo mino kot jo imajo “šolske” (in to nikakor ni slabšalni pridevnik) Stabilo barvice, namenjene so barvanju in risanju najbolj preciznih detajlov. Šilijo se v zares ostro špico, ki se ne zlomi. Za ta projekt sem z barvnimi svinčniki STABILO Original pobarvala in porisala celotno ilustracijo, da vidite, da se tudi s tršimi barvicami lahko ustvari nežne in prefinjene barvne prehode. Te barvice priporočam tistim, ki ste risanja vešči in želite kombinirati različna risala oz. različne barvice ter veste, kateri detajli bodo prav zaradi trše mine dobili novo dimenzijo. Navadno je mehkost barvne mine sinonim za kvaliteto barvice, kar pa ne drži za tiste, ki nam je risanje strast in poslanstvo iskanje novih risarskih medijev, načinov barvanja in risanja ter novih rezultatov. Če potrebujete zares natančne barvice so to STABILO Original iz kakovostnih pigmentov, ki so značilni za vse Stabilo izdelke.




Na priloženih fotografijah poglejte, kako sem uporabila vse različne modre in turkizne odtenke iz seta za barvanje ozadja, ki sem ga v tem primeru pobarvala najprej in vmes izpustila figure (ribice in morsko deklico) ter dekorativne krogce oziroma mehurčke. Ko je bilo ozadje pobarvano v odtenkih modre je bilo razpoloženjsko občutje risbe hladno in umirjeno, zato sem figure odela v živahnejše in kontrastne barve. Uporabila sem princip komplementarnega kontrasta, kar pomeni, da sem izbrala pare barv, ki so si v barvnem krogu nasprotne. Če v kompoziciji uporabimo te barve, obe komplementarni barvi zasijeta močneje. Osnovni komplementarni barvni pari so: rdeča in zelena, oranžna in modra ter rumena in vijolična.

Kateri komplementarni par vam je najbolj všeč?